Marea Britanie, în alertă maximă pentru căldură extremă

Serviciul meteorologic britanic preconizează temperaturi de peste 35 de grade în cea mai mare parte a părții de sud a insulei, iar companiile de apă au interzis tuturor să își ude grădinile din cauza secetei.

Valul de căldură extremă care afectează întreaga Europă a ajuns și în Marea Britanie, unde autoritățile au emis o avertizare de tip Amber (cel mai ridicat nivel) de joi, 11 august, până duminică, 14 august. Avertizarea a fost emisă de serviciul meteorologic britanic, Met office, în urma previziunilor de creștere a temperaturilor până la 35 de grade Celsius în mare parte din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Un indicator rutier din Marea Britanie îi avertizează pe călători în legătură cu căldura extremă și îi sfătuiește să ia apă cu ei (Foto: Damien Meyer/Getty Images)

După ce s-a înregistrat cea mai călduroasă lună iulie din toate timpurile, cu termometre care au depășit pentru prima dată 40 de grade în mai multe zone din Marea Britanie, presiunea ridicată și seceta incredibilă continuă să afecteze țara, crescând riscul de incendii și restricțiile privind utilizarea apei. Multe companii au luat deja măsuri, interzicând, de exemplu, utilizarea pompelor pentru udarea grădinii, umplerea piscinelor sau spălarea mașinilor.

„Companiile de apă se confruntă deja cu efectele fără precedent ale celei mai secetoase ierni și primăveri din anii ’70 și, având în vedere că se anunță vreme mai caldă și mai uscată, este vital să fim și mai conștienți de consumul de apă pentru a minimiza vârfurile de cerere și pentru a ne asigura că există apă suficientă”, a declarat Peter Jenkins, director de comunicare la Water Uk, cea mai mare companie de apă din țară.

Autoritățile au avertizat persoanele cele mai vulnerabile cu privire la posibilele efecte negative asupra sănătății, dar au precizat că întreaga populație ar putea fi expusă riscului din cauza căldurii extreme. În plus, Met Office a avertizat în legătură cu posibile întârzieri în transporturi, accidente în zonele de coastă și o creștere a numărului de incendii. În timp ce Agenția britanică pentru sănătate și siguranță a emis o alertă cod galben care acoperă sudul și centrul Angliei de marțea trecută, 9 august, până sâmbătă la ora 18:00.

Edición Vreme rea

De altfel

Vremea mâine în România

Aspecte meteorologice și de mediu

Ultimele știri

Vremea în România

Vremea de mâine în orașul tău, cu actualizări minut cu minut.