WWF: un an de regres pentru climă și natură

Un an de deziluzie pentru politicile de mediu

Wwf își exprimă îngrijorarea față de bilanțul anului 2023 în materie de protecție a mediului. În ciuda reformei Constituției din februarie 2022, care a inclus mediul printre principiile fundamentale, acțiunile concrete ale guvernului și Parlamentului au fost dezamăgitoare. Anul care tocmai a trecut a înregistrat o inversare de direcție în protecția naturii, cu o scădere atât a cantității, cât și a calității măsurilor adoptate.

Wwf: un an de regres pentru climă și natură

Wwf: un an de regres pentru climă și natură

Alegerea concretă a lipsit

La începutul legislaturii, Wwf a definit această perioadă ca fiind „esențială” pentru a lua decizii concrete în direcția durabilității, în vederea atingerii obiectivelor până în 2030 pentru a combate schimbările climatice și pierderea biodiversității. Cu toate acestea, s-au înregistrat pași înapoi normativi și culturali, însoțiți de afirmații negaționiste privind schimbările climatice și atacuri la adresa mișcării ecologiste din partea unor membri ai executivului. Cursa către Autonomia diferențiată riscă să fragmenteze și să facă neomogenă protecția Capitalului Natural al țării.

Wwf denunță lipsa unui rol activ al țării în tranziția ecologică și în economia viitorului. Proiectul de actualizare al Planului Național Energie și Climă continuă să valorizeze gazul natural, biocombustibilii și chiar energia nucleară, contrar obiectivelor tranziției energetice și ecologice. Lipsesc o lege pentru climă, Planul Național de Adaptare la Schimbările Climatice, decretul pentru Zonele apte pentru surse regenerabile și decretele de aplicare pentru Comunitățile energetice.

Biodiversitatea în pericol

În lupta împotriva pierderii biodiversității, guvernul și Parlamentul au dezamăgit profund. Legea financiară a introdus amendamentul „vânătoare sălbatică”, care permite împușcarea animalelor în parcuri, arii protejate și orașe, în orice perioadă a anului. Comitetul Tehnic Faunistic Național a fost reconstituit sub influența puternică a lobby-ului vânătorilor. La nivel european, Italia a votat de două ori împotriva Nature Restoration Law, care prevede restaurarea a 20% din ecosisteme până în 2030. De asemenea, lipsește încă o Strategie operațională pentru conservarea biodiversității 2020-2030.

Revine discutata problemă a Podului de peste strâmtoare, o lucrare costisitoare și fără fezabilitate demonstrată. Între timp, transportul public este din ce în ce mai penalizat și lipsesc investițiile necesare pentru a combate dezastrele hidrologice și cimentarea solului. Legea privind consumul de sol este absentă.

Decretul deblocare-săpături relansează activitatea platformelor offshore de extragere a hidrocarburilor, slăbind restricțiile legale pentru protejarea mediului marin. Decretele de aplicare ale Legii Salvamare sunt încă absente, făcând legea ineficientă. Anul 2023 a fost, așadar, un an de regres pentru protecția mediului, necesitând intervenții urgente pentru a corecta cursul și a proteja patrimoniul nostru natural.

Edición Schimbări Climatice

De altfel

Vremea mâine în România

Aspecte meteorologice și de mediu

Ultimele știri

Vremea în România

Vremea de mâine în orașul tău, cu actualizări minut cu minut.