Smartphone-urile din lume poluează la fel de mult ca o națiune întreagă

Acest lucru este demonstrat de un raport realizat de Deloitte, care evidențiază faptul că o mare parte din emisii provin din etapele de producție. Să vedem cum și de ce, chiar dacă este aproape imposibil să ne lipsim de dispozitivele noastre, este posibilă o producție industrială mai durabilă.

Potrivit raportului Digital Green Evolution realizat de Deloitte, într-un singur an, cele 4,5 miliarde de smartphone-uri din lume poluează la fel de mult ca Olanda sau Venezuela. Acestea produc 146 de milioane de tone de CO2, dintre care 83% provin din faza de producție, în special din extracția materiilor prime (inclusiv a pământurilor rare), din procesul de fabricație și din transport. După primul an, aceste emisii scad la 11% și sunt legate exclusiv de consumul de energie, care devine zero dacă aveți un furnizor care utilizează numai surse regenerabile. Există apoi o cotă reziduală de 5%, legată de recuperarea și restaurarea dispozitivelor scoase din uz.

O soluție ar putea fi ca producătorii să folosească materiale reciclate: acest lucru ar reduce impactul extragerii materiilor prime, în special a pământurilor rare. În acest caz, ar fi necesar să se acționeze asupra eficienței energetice a instalațiilor de producție și asupra utilizării energiei regenerabile pentru alimentarea acestora. Dar, potrivit Deloitte, cea mai simplă acțiune pentru a face dispozitivele mai durabile ar putea fi, în principal, prelungirea duratei medii de viață a acestora, care în prezent durează între doi și cinci ani. Deloitte a estimat că, la nivel global, fiecare persoană deține aproximativ patru dispozitive și jumătate, inclusiv telefoane, computere, tablete, căști wireless și ceasuri inteligente. Cu toate acestea, pentru a crește rata de înlocuire, producătorii au făcut treptat ca smartphone-urile să fie din ce în ce mai puțin extensibile și reparabile, adoptând chiar și „obsolescența planificată”, o strategie industrială care face ca produsul să devină inutilizabil după numai câțiva ani.

Din fericire, în ultima perioadă, comportamentul consumatorilor începe să trimită câteva semnale pozitive: durata de viață a smartphone-urilor se prelungește, deoarece intervalele dintre achizițiile de noi dispozitive sunt din ce în ce mai mari. Unul dintre motivele acestui „decalaj” este legat de costul în creștere al dispozitivelor high-end, care, costând chiar mai mult de 1.000 de dolari, necesită mai mult timp pentru a fi amortizate.

Edición Schimbări Climatice

De altfel

Vremea mâine în România

Aspecte meteorologice și de mediu

Ultimele știri

Vremea în România

Vremea de mâine în orașul tău, cu actualizări minut cu minut.