Încă o dată suntem obligați să vorbim despre pesticidele chimice utilizate în agricultura de pe continentul nostru și despre riscurile pe care aceste substanțe le prezintă pentru sănătatea noastră. Suntem obligați să facem acest lucru deoarece, deși efectele negative și periculoase ale acestor substanțe sunt bine cunoscute de comunitatea științifică și de autoritățile UE, nu s-a făcut încă nimic pentru a interzice utilizarea lor în câmp.
În special, există douăsprezece pesticide chimice în vizorul oamenilor de știință din cauza toxicității lor: pentru acestea se solicită de ani de zile înlocuirea lor cu alternative mai durabile din punct de vedere ecologic și mai puțin dăunătoare, dar cererea este încă împotmolită și astăzi.

Sectorul agricol este încă puternic contaminat de utilizarea pesticidelor chimice periculoase pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea noastră, care sunt utilizate în mod legal în detrimentul nostru și al ecosistemelor: este timpul să spunem că este suficient
Numeroase studii au arătat că aceste pesticide sunt responsabile de alterări ale sistemului reproducător, de tulburări hormonale, de apariția problemelor cardiovasculare și, în cele din urmă, de apariția cancerului. În plus, ele reprezintă una dintre cele mai presante amenințări la adresa supraviețuirii populațiilor de albine și de alte insecte, care sunt de neprețuit în salvarea ecosistemelor și în protejarea biodiversității.
Angajată în campania pentru eliminarea acestor substanțe de pe câmpurile europene este Pesticide Action Network (abreviat PAN), o organizație care promovează alternative sigure și durabile la pesticidele periculoase.
În 2011 (acum mai bine de zece ani), PAN propusese deja eliminarea acestor douăsprezece pesticide deosebit de periculoase pentru sănătate și mediu, dar strigătul asociației a rămas fără ecou. Dar nu numai atât: departe de a scădea, expunerea cetățenilor europeni la aceste substanțe a crescut de fapt cu 50% în ultimii 10 ani.
Iată cele douăsprezece substanțe a căror utilizare ar trebui să fie interzisă imediat în sectorul agricol, dar care sunt încă prezente pe câmpurile cultivate (și în țara noastră):
- 8-hidroxichinolină: utilizat ca fungicid, are consecințe nocive asupra sistemului reproducător uman
- Tebuconazol: fungicid foarte toxic, care se acumulează în natură și nu este ușor de degradat în mediu
- Clorotoluron: acesta este un erbicid căruia multe studii i-au atribuit factorul agravant de a fi un perturbator endocrin.
- Dimoxistrobin: este, de asemenea, un fungicid considerat a fi un perturbator endocrin periculos.
- Esfenvalerat: un insecticid foarte toxic
- Ipconazol: fungicid, toxicitatea sa asupra sistemului nostru de reproducere a fost demonstrată în mai multe publicații științifice.
- Lambda-cihalotrin: insecticid
- Cipermetrin: insecticid cu potențial cancerigen
- Pendimetalin: erbicid foarte toxic care se acumulează în sol
- Pirimicarb: insecticid toxic
- Propizamida: erbicid
- Ziram: substanță toxică bioacumulatoare utilizată ca fungicid.
Edición Schimbări Climatice