Robotul Sanitar: Un Ajutor în Spitale, dar Nu o Amenințare pentru Asistenții Medicali

Robotul Sanitar: Nu Pot (încă) Să Înlocuiască Asistentele Medicale

Expertii analizează impactul automatizării asupra asistenței medicale și concluzionează că robotii sanitari nu pot înlocui complet rolul asistentelor medicale, oferindu-le, în schimb, sprijin în îndeplinirea anumitor sarcini.

Sfârșitul ocupării forței de muncă umane prin automatizare și robotică este un subiect larg discutat în societatea contemporană. Experiența comună ne-a familiarizat cu dispariția treptată a casierilor din supermarketuri și a casierițelor de la automatele de pe autostrăzi, înlocuite de casierii automatice. Dar ce se întâmplă cu asistenții medicali? Sunt și ei în pericolul de a fi înlocuiți? Există temeri că roboții sanitari vor umple coridoarele spitalelor, făcând inutilă prezența asistenților medicali. Hai să vedem ce spun experții.

Robotii sanitari vor înlocui asistenții medicali?

Să analizăm… Inteligența artificială și roboții vor face învechite zeci de profesii în diverse domenii, inclusiv de la muncitori slab calificați la angajați de birou. Este previzibil că într-un viitor nu prea îndepărtat, chiar și profesii creatoare și intelectuale pot fi amenințate. Nimeni nu pare a fi în siguranță de pe urma șomajului tehnologic.

Ceea ce spun experții despre șomajul tehnologic? Estimările și previziunile sunt diverse, dar toate indică faptul că vor exista pierderi semnificative de locuri de muncă în diferite sectoare. Academicienii de la Universitatea Oxford prevăd că jumătate din locurile de muncă vor deveni inutile în următoarele două decenii. În această listă, medicii și asistenții medicali se află printre primele cincizeci de profesii cu probabilitate scăzută de a fi înlocuite, cel puțin pe termen scurt.

În schimb, Vinod Khosla, fondator al imperiului Sun Microsystems – o companie producătoare de semiconductori și dezvoltatoare de software (Java) – susține că 80% dintre medici vor fi înlocuiți de mașini cu învățare automată, capabile să ofere diagnoze prin intermediul unor programe software. Desigur, aceasta reprezintă doar opinia unui expert în informatică, nu în asistență medicală.

Robotii sanitari

sprijină asistenții medicali în spitale, dar nu pot înlocui complet rolul lor. Conform studiilor inițiale, în prezent este foarte rară posibilitatea ca mașinile și inteligența artificială să poată înlocui complet muncă umană în acest domeniu. Toate prototipurile avansate de „roboți asistenți medicali” au un nivel de operare comparabil cu cel al unui asistent medical auxiliar cu puțină experiență. Concluziile se bazează pe înregistrările video ale unui robot medical rulat prin coridoarele spitalelor, în care asistentele medicale care colaborează cu inginerii se referă la robot ca la un „asistent medical”, echivalentul anglo-saxon al asistentului medical în Italia. Această comparație este forțată, având în vedere nivelul înalt al asistenței medicale oferite de asistenții medicali italieni.

Este adevărat că, cu tehnologiile de învățare automată și învățare prin mașină, roboții sanitari își vor îmbunătăți abilitățile pe măsură ce trece timpul, la fel ca oamenii. Cu toate acestea, chiar și cu o creștere exponențială a capacităților lor, abilitățile fizice și cognitive ale unui asistent medical experimentat sunt inaccesibile pentru un robot în prezent.

Ochii clinici, creativitatea, empatia, anticiparea și abilitățile manuale fundamentale pentru un asistent medical, indiferent cât de sofisticat poate fi un robot, sunt încă greu de replicat cu tehnologia actuală.

Edición Sănătate

De altfel

Vremea mâine în România

Aspecte meteorologice și de mediu

Ultimele știri

Vremea în România

Vremea de mâine în orașul tău, cu actualizări minut cu minut.