Covid, virusul poate afecta creierul: iată cum, studiul

Cercetările efectuate de oamenii de știință de la Universitatea din Campinas din Brazilia, publicate în revista Pnas, susțin că virusul SARS-COV-2 infectează celulele cerebrale numite astrocite, provocând modificări structurale ale organului

Cercetările efectuate de oamenii de știință de la Universitatea din Campinas din Brazilia, publicate în revista Pnas, susțin că virusul SARS-COV-2 infectează celulele cerebrale numite astrocite, provocând modificări structurale ale organului

Virusul SARS-COV-2 infectează celulele cerebrale numite astrocite, provocând modificări structurale în creier. Acest lucru a fost dezvăluit într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Campinas, Brazilia, publicat în revista Pnas.

COVID, CUM POATE VIRUSUL SĂ AFECTEZE CREIERUL: STUDIUL

Daniel Martins-de-Souza și colegii săi de la Universitatea din Campinas au folosit imagistica prin rezonanță magnetică pentru a compara structura creierului la 81 de participanți la studiu care se refăceau după o infecție ușoară cu Covid-19 și la 81 de persoane sănătoase: autorii au constatat că primul grup prezenta o grosime corticală redusă, care se corela cu tulburări cognitive și simptome precum anxietatea și depresia.

Ulterior, autorii au analizat mostre de creier de la 26 de persoane care au murit din cauza Covid-19 și au constatat că cinci dintre aceste persoane prezentau leziuni ale țesuturilor. O analiză suplimentară a probelor de creier deteriorat a arătat că astrocitele, care sunt celule cerebrale care susțin metabolismul neuronal, sunt deosebit de susceptibile de a fi infectate de SARS-CoV-2 și că virusul intră în aceste celule prin intermediul receptorului NRP1. Odată infectate, astrocitele au prezentat niveluri modificate ale metaboliților folosiți pentru a alimenta neuronii și producția de neurotransmițători, iar celulele infectate au secretat molecule neurotoxice: potrivit autorilor, rezultatele ar demonstra modificările structurale observate în creierul persoanelor cu Covid-19.

Între timp, în India, se pare că se răspândește o nouă variantă de Omicron, pe care experții o țin sub observație pentru a vedea dacă poate „sparge” imunitatea vaccinurilor actuale. Subvarianta a fost numită Centaurus, dar încă nu există suficiente informații despre răspândirea, efectele și posibilul pericol al acesteia. În prezent, contagiozitatea și pericolul de a rezista la vaccinuri par a fi scăzute.

Edición Sănătate

De altfel

Vremea mâine în România

Aspecte meteorologice și de mediu

Ultimele știri

Vremea în România

Vremea de mâine în orașul tău, cu actualizări minut cu minut.