Orașul inteligent: Arabia dezvăluie planurile pentru primul oraș cu o fațadă cu oglinzi de 500 de metri înălțime pentru 9 milioane de locuitori (fără mașini sau emisii), alimentat 100% din energie regenerabilă

Proiectul Line, anunțat anul trecut, ar putea deveni în curând o realitate în Arabia, unde accentul se pune din ce în ce mai mult pe emisii zero și pe respectarea mediului.

The Line, Arabia dezvăluie proiectul primului oraș inteligent cu „gravitație zero”, cu o lățime de 200 de metri și o lungime de 170 km: După anunțul de anul trecut privind construirea primei comunități care se va întinde pe 170 km de-a lungul Peninsulei Arabice, NEOM a dezvăluit în sfârșit proiectul The Line.

Anunțul a fost făcut de Alteța Sa Regală Mohammed bin Salman, prinț moștenitor și președinte al consiliului de administrație al NEOM. Conform celor anunțate deja, orașul inteligent, The Line, va fi o centură de comunități create pentru a pune ființa umană pe primul loc, în simbioză perfectă cu natura înconjurătoare. Un oraș fără drumuri, mașini și emisii, alimentat cu energie 100% regenerabilă, în care sănătatea și bunăstarea vor fi în centrul dezvoltării. Însă ceea ce este surprinzător este designul pe care viitoarea The Line îl va arăta lumii: o fațadă cu oglinzi cu o lățime de 200 de metri, care se întinde pe toată lungimea de 170 de km la 500 de metri deasupra nivelului mării.

Zero Gravity Urbanism

Când va fi finalizată, The Line va găzdui peste 9 milioane de locuitori pe o suprafață de 34 de kilometri pătrați. Aceasta este o nouă abordare a planificării urbane, numită Urbanism cu gravitație zero. Funcțiile pe care le găsim de obicei împrăștiate de-a lungul teritoriului orașului, în această comunitate sunt suprapuse, suprapuse unele peste altele pentru a permite tuturor locuitorilor să ajungă la orice destinație în mai puțin de 15 minute. Designul The Line depășește cu mult conceptul de zgârie-nori. Între un etaj și altul vor exista parcuri uriașe, școli, zone pietonale, servicii de sănătate, birouri, care se vor deplasa pe trei dimensiuni diferite.

Cei 170 de kilometri ai orașului inteligent vor fi conectați de un tren de mare viteză care, potrivit primelor zvonuri, ar trebui să parcurgă întreaga călătorie în doar 20 de minute.

Proiectul prevede, de asemenea, conservarea a 95 % din natura înconjurătoare, transformând NEOM într-o zonă protejată.

„La lansarea THE LINE de anul trecut, ne-am angajat să facem o revoluție a civilizației care să pună oamenii pe primul loc, bazată pe o schimbare radicală a planificării urbane. Planurile dezvăluite astăzi pentru comunitățile stratificate pe verticală ale orașului vor pune în discuție orașele plate și orizontale tradiționale și vor crea un model de conservare a naturii și de îmbunătățire a condițiilor de viață pentru oameni. THE LINE va aborda provocările cu care se confruntă omenirea în viața urbană de astăzi și va face lumină asupra unor moduri alternative de viață”, a declarat Alteța Sa Regală la lansarea The Line.

Digitalizarea procesului de construcție

De la proiectare la realizare, componenta digitală va fi foarte prezentă. O echipă internațională de arhitecți și ingineri de renume mondial va fi chemată să proiecteze orașul inteligent. Construcția va avea loc folosind un proces industrializat la scară largă. Ideea unei fațade în oglindă, concepută pentru a reflecta natura înconjurătoare și pentru a se contopi cu ea, nu poate să nu ridice unele semne de întrebare. Într-un mediu atât de cald, în care intensitatea razelor solare este foarte mare, refracția luminii către mediul exterior ar putea crea probleme de orbire sau chiar de supraîncălzire.

Linia face parte din proiectul de infrastructură NEOM de mare anvergură, care include deja OXAGON, orașul reinventat al producției și inovației, și Trojena, destinația turistică montană care va oferi primul schi în aer liber din Golful Persic.

„NEOM va fi un loc în care oameni din întreaga lume își pot lăsa amprenta asupra lumii în moduri creative și inovatoare. NEOM rămâne unul dintre cele mai importante proiecte ale Viziunii saudite 2030, iar angajamentul nostru de a livra THE LINE în numele națiunii rămâne hotărât.”

Edición Mediu

De altfel

Vremea mâine în România

Aspecte meteorologice și de mediu

Ultimele știri

Vremea în România

Vremea de mâine în orașul tău, cu actualizări minut cu minut.