Un fenomen care se estimează că ar putea modifica clima planetei în viitor. Pare cu adevărat, cu adevărat absurd: omenirea a extras atât de multă apă din subteran încât axa noastră de rotație a început să se încline. Rezumând: „setea” noastră nesățioasă (peste 2 trilioane de tone între 1993 și 2010) a deplasat Polul Nord geografic cu 4,36 centimetri pe an.
Mici variații, mari schimbări
În mod normal, axa de rotație a corpurilor cerești tinde să fie stabilă. Cu toate acestea, atunci când mase mari se deplasează în interiorul unei planete și pe suprafața acesteia, pot apărea, să spunem, „variații”.
După cum afirmă Ki-Weon Seo, un geofizician de la Universitatea Națională din Seoul, „Orice masă care se mișcă pe suprafața terestră poate schimba axa de rotație.”
Astronomii urmăresc aceste variații ale axei terestre prin observarea quasarilor, centrii strălucitori ai galaxiilor îndepărtate care sunt practic fixi. Cea mai mare schimbare a axei este sezonieră, declanșată de mișcarea maselor atmosferice în funcție de anotimpuri și climă. Acest efect determină „oscilarea” polilor geografici ai Pământului cu câțiva metri în fiecare an.
Apa ascunsă face diferența în axa de rotație a Terrei. Deplasările maselor de apă pot cauza variații mai mici, dar măsurabile, în înclinarea axei terestre. Până de curând, cercetătorii credeau că aceste efecte erau cauzate în principal de topirea ghețarilor și a calotelor polare. Dar când Seo și colegii săi au încercat să modeleze conținutul de apă al Pământului pentru a explica înclinarea axei, nu au reușit să explice complet datele.
Investigațiile gravimetrice au măsurat golirea rezervoarelor subterane, cauzată în mare parte de irigații, în special în nord-vestul Indiei și în America de Nord. Aceste studii arată că pomparea apei subterane a mutat suficientă masă în oceane pentru a cauza o creștere globală a nivelului mării de 6,24 milimetri între 1993 și 2010.
Includând aceste variații în modelul lor, autorii au calculat impactul acestora asupra axei de rotație a Pământului (într-un studiu pe care vi-l furnizez aici). Au prevăzut că doar extracția apei subterane cauzează o deplasare a Polului Nord de 4,36 centimetri pe an, în direcția aproximativă a insulelor Novaya Zemlya din Rusia.
Planeta dansatoare
Trăim într-o lume care dansează (și) în ritmul consumului nostru de apă. Planeta noastră este un dansator sensibil, ai cărui pași se modifică în răspuns la comportamentele noastre.
Un dans tăcut și imperceptibil, dar la care trebuie să fim atenți.
Până la urmă, cum am putea ignora faptul că acțiunile noastre influențează chiar axa de rotație a planetei noastre? Nu există o modalitate mai bună de a înțelege că toți noi, ființele umane, avem picioarele într-un singur pereche de pantofi.
Edición Actualitate