Energia regenerabilă: de la monopol la democratizare

Pot comunitățile energetice să ajute la apropierea oamenilor de tranziția verde și să inverseze tendința ascensiunii dreptei extreme?

Cu două săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, forțele de dreapta par să fie pregătite să obțină locuri. Această schimbare ar reflecta în parte ceea ce s-a întâmplat deja la nivel național în diverse țări europene, de la Italia la Franța, de la Suedia la Portugalia, unde dreapta extremă a exploatat insecuritatea socială și economică pentru a obține consens.

Energie regenerabilă de la Monopol la Democratizare

Energie regenerabilă de la Monopol la Democratizare

Preocupări legitime, soluții false

Partidele de dreapta extremă oferă soluții false, dar anxietățile pe care le abordează sunt legitime. Să luăm ca exemplu „reacția verde” împotriva politicilor climatice. Tranziția verde se dezvoltă într-un ritm alert în toată Europa: 2023 a înregistrat o creștere record a generării de energie eoliană și solară, ducând la o scădere structurală a gazului și cărbunelui. Acest lucru reprezintă un imens impuls pentru economia UE: s-au economisit 100 de miliarde de euro datorită creșterii energiei regenerabile între 2021 și 2023. Cu toate acestea, cetățenii văd beneficiile acestei revoluții în viața lor de zi cu zi?

Excludere și presiuni în comunitățile rurale

Să ne uităm, de exemplu, la Spania și Grecia. Ambele țări au crescut rapid producția de energie regenerabilă în ultimii ani. Cu toate acestea, proiectele pe scară largă, adesea instalate în zone rurale unde terenul este abundent și ieftin, tind să excludă comunitățile locale. Comunitățile rurale sunt deja sub presiune, cu impactul schimbărilor climatice care amenință mijloacele de trai și întregi regiuni care se confruntă cu depopularea în timp ce (tinerii) se îndreaptă masiv către orașe în căutare de oportunități economice. Dacă nu beneficiază de pe urma agendei verzi, este logic să înceapă să perceapă tranziția către energia regenerabilă ca pe o impunere a elitelor urbane. Cum putem rezolva această dilemă?

Comunitățile energetice pot oferi o ieșire din această situație blocată. Ca grupuri de actori care dezvoltă în mod colaborativ proiecte locale de energie regenerabilă (partajarea energiei, mobilitate electrică, renovări imobiliare și altele), scopul lor principal este acela de a oferi beneficii socio-ambientale, cum ar fi combaterea sărăciei energetice și a schimbărilor climatice, și nu de a genera profit.

Beneficii împărtășite, incluziune socială

Oferind cote gratuite din proiectele locale de autoconsum energetic colectiv familiilor vulnerabile din punct de vedere energetic, sau educând persoanele despre economisirea energiei, comunitățile energetice contribuie la asigurarea că fiecare membru al comunității locale are acces la energie curată și ieftină. Proiectele energetice comunitare oferă de până la 8 ori mai multe beneficii economice economiilor locale decât proiectele regenerabile private în scop de profit. În plus, există zeci de exemple din diverse țări europene despre cum comunitățile energetice promovează incluziunea socială intersecțională, depășind granițele de clasă, gen și etnie.

UE și statele membre trebuie să asigure că toți cetățenii împărtășesc beneficiile tranziției verzi și că nimeni nu este lăsat în urmă

Comunitățile energetice au o lungă istorie în Europa, de la rețelele electrice deținute de comunitate în Germania la începutul secolului al XX-lea până la primele parcuri eoliene cooperatiste din Danemarca în anii ’70. Astăzi, REScoop.eu, Federația Europeană a Cooperativelor de Energie Cetățenești, se mândrește cu peste 2250 de membri cooperativi, reprezentând peste 2 milioane de cetățeni UE.

Inovare și schimbare

Comunitățile energetice nu sunt doar despre inovare socială. Cu revizuirile recente ale directivelor UE privind energia regenerabilă, eficiența energetică și performanța energetică a clădirilor, sunt încurajate să preia și mai multe activități pe piața energiei, inclusiv de exemplu energia eoliană offshore și renovările energetice conduse de cetățeni.

În Spania, în comuna Aberasturi (Țara Bascilor), se implementează o rețea de încălzire condusă de comunitate, alimentată de reziduurile producției de cereale și de tăierea arborilor din comuna, cu potențialul de a furniza apă caldă și încălzire la 60 de case. Acest proiect de încălzire sustenabilă de jos în sus va înlocui acum consumul actual de motorină și propan. Așa cum a fost susținut în Manifestul REScoop.eu, publicat înaintea alegerilor UE, guvernele

Edición Actualitate

De altfel

Vremea mâine în România

Aspecte meteorologice și de mediu

Ultimele știri

Vremea în România

Vremea de mâine în orașul tău, cu actualizări minut cu minut.