Ce s-a întâmplat la parada Pride din Moldova: Un semnal de schimbare socială

La Chișinău, parada Pride a avut loc fără incidente, semnalând o evoluție semnificativă în atitudinile sociale.

Pentru prima dată, evenimentul s-a desfășurat fără a fi nevoie de cordoane de protecție, în ciuda apariției unor clerici ortodocși care au afișat pancarte în favoarea familiei tradiționale. Activiștii din comunitatea LGBT din Republica Moldova au organizat duminică o paradă Pride care a reușit să se desfășoare pașnic pe străzile centrului capitalei, fără a fi nevoie de măsuri de securitate sporite pentru a-i proteja de protestatarii care, în mare parte, aveau conexiuni cu Biserica Ortodoxă, conform informațiilor Reuters.

Această paradă, în care sute de persoane au mărșăluit într-un cadru pașnic, indică o schimbare în atitudinile sociale, deși există încă o opoziție publică semnificativă față de egalitatea în drepturi pentru persoanele homosexuale în multe state foste sovietice. De la alegerea în 2020 a președintei pro-europene Maia Sandu, Republica Moldova și-a asumat ca obiectiv de politică externă aderarea la Uniunea Europeană, un angajament confirmat și de adunarea publică din luna trecută la care au participat mii de oameni.

„Moldova europeană se îndreaptă către o societate normală”

„Analizând parada, se poate observa că Moldova europeană avansează treptat spre o societate normală, în care există o diversitate de opinii”, a declarat Alexei Marcicov, reprezentant al organizatorului evenimentului, GenderDoc-M.

„Este necesară în continuare voință politică pentru ca noi să fim acceptați în mod normal în această societate”, a adăugat Marcicov.

Aproximativ 100 de clerici ortodocși și simpatizanți au apărut pe traseul paradei, afișând pancarte cu mesajul „Susținem familia tradițională”. Totuși, nu au existat conflicte între cele două grupuri și intervenția poliției nu a fost necesară.

Biserica Ortodoxă subordonată Moscovei a condamnat marșul, în timp ce filiala română a încercat să minimalizeze importanța acestuia.

Progrese în mișcarea pentru drepturile LGBT în Ucraina
În Ucraina, mișcarea pentru drepturile LGBT înregistrează progrese, iar un marș desfășurat anul trecut s-a desfășurat fără incidente.

Putin reprima mișcarea LGBT și o consideră simbol al decăderii occidentale

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat simpatia față de susținerea drepturilor homosexualilor, cu mențiunea că nu vor fi făcute modificări constituționale pentru a permite căsătoriile între persoane de același sex în timpul războiului.

În Rusia, președintele Vladimir Putin a ridiculizat mișcarea LGBT și a inițiat acțiuni pentru reprima stilurile de viață „netradiționale”, pe care le consideră dovezi ale decăderii morale occidentale. Săptămâna trecută, camera inferioară a parlamentului rus a oferit inițial un sprijin pentru o lege care urmează să interzică operațiile de schimbare de sex.

Edición Actualitate

De altfel

Vremea mâine în România

Aspecte meteorologice și de mediu

Ultimele știri

Vremea în România

Vremea de mâine în orașul tău, cu actualizări minut cu minut.