Alertă privind albirea coralilor: O Amenințare pentru Biodiversitate

Încălzirea rapidă a oceanelor amenință supraviețuirea barierelor de corali, fundamentale pentru biodiversitatea globală.

Fenomenul albirii coralilor a atins niveluri alarmante din cauza încălzirii rapide a oceanelor, în special în Atlantic, punând în pericol biodiversitatea globală. În prezent, 62,9% din barierele de corali din lume sunt grav afectate, apropiindu-se de vârful de 65,7% atins în 2017, când aproximativ o șeptime din coralii mondiali au murit. Încălzirea apei provoacă albirea coralilor, compromițând supraviețuirea lor.

Barierelor de corali

Barierelor de corali

Situație Critică în Atlantic și Caraibe

În Atlantic, în largul coastelor Floridei și în Caraibe, 99,7% din barierele de corali au suferit pierderi grave. În șaizeci și două de țări au fost raportate daune semnificative coralilor, cu Thailanda care a fost nevoită să închidă accesul la o insulă turistică pentru a-i proteja. Oamenii de știință atribuie această situație schimbărilor climatice și fenomenului El Niño. Paradoxal, deși uraganele pot fi devastatoare pentru bariere, ele pot aduce apă mai rece din adâncuri, ajutând coralii să-și revină. Luna aprilie trecută a fost cea mai caldă înregistrată vreodată pentru oceane, cu temperaturi record timp de 13 luni consecutive. Barierele de corali sunt cruciale pentru menținerea biodiversității planetei.

Rolul Coralilor și Moștenirea Mariei Montessori

Maria Montessori, celebră educatoare, avea un respect profund pentru corali, considerați „constructori de continente”. Ea folosea istoria lor biologică pentru a explica copiilor între 6 și 12 ani forțele naturale puternice care mențin echilibrul pe planeta noastră. Mormântul ei, situat în micul cimitir din Noordwijk, Olanda, unde și-a petrecut ultimii ani, este înconjurat de mari madrepoare și corali din Oceanul Indian. În conferințele sale despre „Planul Cosmic”, adunate în cartea „Cum să educăm potențialul uman”, Montessori descria deja în 1943 „Drama Oceanului” și sublinia rolul fundamental al coralilor și al altor creaturi vii în menținerea echilibrului marin și planetar. Montessori scria: «Coralii apără puritatea apei, ajutând astfel milioane și milioane de creaturi să trăiască, și construiesc noi pământuri pe care vor trăi generațiile viitoare».

Criza actuală a coralilor necesită acțiuni urgente și globale pentru a combate schimbările climatice și a proteja aceste ecosisteme vitale, esențiale pentru supraviețuirea multor specii și pentru bunăstarea planetei noastre.

Edición Actualitate

De altfel

Vremea mâine în România

Aspecte meteorologice și de mediu

Ultimele știri

Vremea în România

Vremea de mâine în orașul tău, cu actualizări minut cu minut.