675 de milioane de persoane nu au acces la electricitate

Raportul IEA dezvăluie faptul că 675 de milioane de oameni nu au avut acces la electricitate în 2021. În ciuda progreselor în domeniul energiei curate, investițiile și politicile actuale nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivul accesului universal până în 2030. OMS subliniază rolul crucial al surselor curate de energie și al serviciilor energetice în protejarea populațiilor vulnerabile.

Datele, referitoare la anul 2021, au fost elaborate de Agenția Internațională a Energiei (IEA). Agenția monitorizează progresul planetei în atingerea celui de-al șaptelea obiectiv de dezvoltare durabilă. Cu toate că comunitatea internațională are dorința de a trece la un sistem energetic inclusiv și durabil, accesul la energie rămâne un vis utopic pentru o mulțime de utilizatori la nivel global. În 2021, 675 de milioane de persoane nu au avut acces la electricitate. În același timp, 2,3 miliarde de oameni au fost nevoiți să folosească sisteme de gătit poluante și periculoase pentru sănătate.

Raportul IEA

Acestea sunt concluziile ultimului raport al Agenției Internaționale a Energiei (IEA) privind evoluția celui de-al șaptelea obiectiv de dezvoltare durabilă al ONU, care se referă la disponibilitatea energiei curate pentru toți.

Rezultatele analizei, efectuate în colaborare cu Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), Comisia Statistică a Națiunilor Unite (UNSD), Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au fost publicate pe 6 iunie și vor fi prezentate detaliat în cadrul Forumului Politic de Înalt Nivel privind Dezvoltarea Durabilă din iulie 2023.

Cazul Africii subsahariene

Cu siguranță, au fost făcuți pași înainte. Dacă în 2010, 84% din populația mondială avea acces la electricitate, în 2021 procentul a crescut la 91%, ceea ce înseamnă că peste un miliard de oameni au început să aibă curent electric. Între 2019 și 2021, totuși, s-a înregistrat o încetinire. În 2021, 567 de milioane de locuitori din Africa subsahariană nu au avut oportunitatea de a beneficia de acest serviciu, fiind zona în care situația este cel mai critică.

Energia regenerabilă și eficiența sistemelor energetice

Un aspect pozitiv se referă la energia regenerabilă: utilizarea acesteia la nivel mondial a crescut de la 26,3% la 28,2% între 2019 și 2020. Cu toate acestea, analiștii consideră că nu este suficient pentru a menține creșterea temperaturilor medii sub valoarea de 1,5 grade Celsius, așa cum este dorit în Acordul de la Paris.

Intensitatea energetică, care măsoară eficiența unui sistem economic în termeni de energie, a crescut anual cu 1,8% în deceniul 2010-2020. Acesta este un progres mai semnificativ față de deceniile anterioare, dar a înregistrat o încetinire puternică în 2020, ajungând la doar 0,6%, marcând un record negativ. Conform autorilor raportului, ar trebui să se ajungă la 3,4%.

Investițiile în energie curată

Conform cercetării, politicile actuale care vizează îmbunătățirea eficienței energetice și răspândirea surselor regenerabile nu vor fi suficiente pentru a atinge obiectivul până în 2030.

Estimările IRENA arată că investițiile publice în susținerea energiei curate în țările cu venituri mici și medii au scăzut încă dinaintea pandemiei de COVID-19, iar finanțarea este limitată la un număr restrâns de țări. În 2021, aceste investiții au însumat 10,8 miliarde de dolari, cu 35% mai puțin față de media din perioada 2010-2019.

Fără o accelerare, numărul de utilizatori fără acces la electricitate va rămâne la 660 de milioane în 2030, iar cei fără sisteme eficiente de gătit vor ajunge la 1,9 miliarde. Conform OMS, 3,2 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza expunerii la substanțe toxice generate de utilizarea combustibililor poluanți.

O tranziție mai inclusivă

„Consecințele crizei energetice care a urmat invaziei rusești în Ucraina afectează întreaga populație mondială, dar în special grupurile cele mai vulnerabile”, a declarat Fatih Birol, director executiv al IEA. „Deși trecerea la energia curată are loc mai rapid decât se crede, mai este mult de făcut pentru a asigura inclusivitatea acesteia. Este nevoie de o combinație de politici eficiente, inovații tehnologice și investiții pe scară largă”.

„Este necesar ca instituțiile financiare multilaterale să direcționeze fluxurile de bani într-un mod mai echitabil pentru a asigura răspândirea surselor regenerabile și dezvoltarea infrastructurii necesare”, a confirmat Francesco La Camera, director general al IRENA.

„Trebuie să acționăm acum pentru a proteja generațiile viitoare. Investițiile în sursele curate de energie, promovarea accesului universal la energie, reprezintă o modalitate de a aduce o schimbare reală. Sistemele eficiente de gătit și serviciile energetice fiabile în unitățile sanitare pot juca un rol fundamental în protejarea sănătății populațiilor cele mai vulnerabile”, a încheiat Tedros Ad hanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Edición Actualitate

De altfel

Vremea mâine în România

Aspecte meteorologice și de mediu

Ultimele știri

Vremea în România

Vremea de mâine în orașul tău, cu actualizări minut cu minut.